‭045 312 4744‬ info@tienaakotona.info

Nyt on flunssakausi päällä ja aihe tuntuu ajankohtaiselta, vaikka joku saattaisi ajatella, että miten tämä nyt liittyy tienaamiseen. Hyvinkin paljon. Sen verran monta projektia on jäänyt vaiheeseen, siirtynyt tai jopa tyritynyt koska ihmiset eivät kyenneet pysymään aikatauluissa sairastumisen vuoksi.

Toiset pitävät flunsaa väistämättömänä ja jotenkin ennalta-aavistamattomana asiana. Yllättävänä tekijänä, joka puuttuu peliin. Hyväksyn tämän, kun muistelen omaa suhtautumistani aikoinaan asiaan. Me kaikki olemme olleet flunssassa, joten kokemusta tästä asiasta löytyy. On aina flunssaisia, kausiflunssaisia ja eikoskaanflunssaisia.

Eikoskaan genre tekee toisinaan poikkeuksen erikoisolosuhteissa, kausiflunssaiset ovat aina sillon ku trendi on korkeimmillaan ja aina flunssaisilla on kausiflunssien välissä kesä- ja muut lisäflunssat. Jos tunnistat itsesi kahdesta jälkimmäisestä ryhmästä, tällä viestillä saattaa olla sinulle jotain annettavaa. Te eikoskaan-flunssaiset olettekin ehkä oppineet jotain, joten en takaa että tuon teille mitään uutta.

Tämä voidaan kääntää myös numeroiksi. Tiedän, että ne joilla on oikeus työntantajan maksamaan flunssaan, eivät ole niin kiinnostuneita sen taloudellisista vaikutuksista, mutta me muut voimme ajatella myös eurojen kautta. Jos sinulla on 2-3 flunsaa vuodessa, jotka vievät 3-5 päivää työtehoa, puhumme helposti puolen kuun palkasta. Entä jos olen muutenkin työtön, mitä väliä sillä?

No nuokin päivät voisit kääntää mielekkääseen tekemiseen tai tuottavaan työhön. Se mitä mielekäs tekeminen tai tuottava työ kellekin merkitsee, on toki oma keskustelunsa, mutta voin helposti osoittaa sinulle miten tämä parinkin viion panostus (puhumme kuitenkin parista työpäivästä per kuukausi) saadaa näkymään positiivisesti pankkitililläsi.

Olen oppinut tähän mennessä, että flunssat eivät tule sattumalta. Mikäli harrastuksiisi kuuluu savun hengittäminen jossain muodossa tai useamman alkoholiannoksen kuluttaminen kerralla, taidatkin tietää, että se on yksi yksittäinen isoin tekijä terveyden heikentämisessä. Moni haluaisi skipata tämän osan ja siirtyä suoraan ratkaisuihin, mutta en voi olla mainitsematta näin merkittävää tekijää, joka erikoisella tavalla on suosiossa juuri niiden keskuudessa, joilla vähiten on varoja siihen. Tämä sähköposti ei sisällä minkäänlaisia affiliate-linkkejä, joten mistään mitä täällä suosittelen, en saa rahaa — samaahan ei tietenkään voi sanoa aivan kaikesta, jota suosittelen, vaikka lähtökohtaisesti suosittelen vaan asioita, jotka olen itse testannut toimivaksi.

https://www.sampsakorhonen.fi/

Jos siis kuulut siihen ryhmään, joka esim. Tupakoi, mutta haluaa päästä eroon tämä kaveri osaa auttaa sinut eroon siitä tavasta. Mitä puolestaan tulee alkoholiongelmaan, minulla ei ole mitään uutta viisasten kiveä, mutta tiedän, että halutessaan kyseiseen vaivaan saa apua halutessaan. Jos puolestaan haluaa elää kyseisen vaivan kanssa, on hyväksyttävä flunssat ja muut sairaudet, jotka sen hintana on.

Voin ylpeänä todeta, että siitä on lähes kaksi vuotta kun flunssa vei minut sänkyyn. En siis sairasta joka vuosi ja jos sairastan, on minulla monta päälekkäistä ongelmaa tai kehorikkomusta, yksi tekijä ei vielä vie vuoteeseen.

Aiheesta lienee tutkimuksia, ristiriitaisia ja riidattomia, lukekoon ken haluaa, mutta oma menetelmäni on kehittynyt noin 20v aikana. En ole siis äsken löytänyt jotain gurua tai yhtä lääkettä, vaan olen kehittänyt konseptiani sen verran pitkään, henkilökohtaisesti testaten. Tiedän myös, että esittelmäni keinot voivat osin olla tuttuja ja toisaalta osin kiistanalaisia. Tähän mennessä vaan on käynyt niin, että niitä täsmällisesti noudattamalla on pysynyt melkolailla terveenä.

Mitkä ovat nämä ilmeiset tekijät, jotka laukaisevat flunssan?

 1. Surkea ravinto
 2. Väärä pukeutuminen, veto tai liian alhainen lämpötila
 3. Liiallinen kuormitus fyysisesti
 4. Levon tai liikunnan puute
 5. Vitamiinien ja hivenaineiden ja lisäravinteiden puute

Tuossa on viiden lista, jonka skarppaamalla ensinnäkin pysyy terveenä. Kuten totesin, voin mokata noista yhden ehkä pari, mutta jos kolme kohtaa ei ole kunnossa, ollaan vaarallisilla vesillä ja jos viisi kohtaa on vinossa, on edessä väistämätön flunssa muutaman päivän viiveellä.

Surkea ravinto  – en ole biohakkeriblogi ja tätä tietoa löytyy, ken sitä haluaa etsiä. Selvää lienee, että vähäinen vihreys tai vitamiinien vähäisyys ei ole yhtenä päivänä kohtalokasta, vaan kun sitä jatkuu kaiken aikaa. Voinen palata tähän syvemmin joskus, jos jota kuta kiinnostaa

Väärä pukeutuminen – tässä täytyy todeta, että etenkin täällä Stadissa jengi pukeutuu ihan päin peetä. Siis kovin usein näin niin kuin ilmastollisesti. Ymmärrän, että kun spåra voi tulla muutaman minuutin sisällä, ni sitä kelaa, ettei talvivaatteita tarvita. Kaulaliinan, pipo, pitkien kalsareiden välttely on käsittämätöntä puuhaa maassa, jossa ihmisten pitäisi ymmärtää ettei ole paskaa säätä vaan paskaa pukeutumista. Eikä sille voi mitään että eilen tarvi kevätvaatteita ja tänään on täysi talvi. Sellaista se nyt on ja me homo sapiensit olemme niin herkkiä, että muutaman tunninkin väärä pukeutuminen, johtaa salakavalaan flunssan alkuun. Jos näin on käynyt, kerron kohta, mitä sitten voi tehdä.

Liiallinen kuormitus fyysisesti tai henkisesti. Jos kyse on ajanhallinnasta, suosittelen ajanhallintaan liittyviä kirjoituksiani ja podcastia. Vaikka elämä ei kerralla muuttuisi, on GTD ja armoton kalenterin käyttö auttanut arkeani stressittömämmäksi. Sen hintana toki välillä on se, että joku saattaa kokea saavansa vähän vaisua palvelua, mutta väistämättä pysyn tehokkaampana, jos en koita repiä kaikissa tilanteissa 110%:ia. Ei niin paljon kuin mahdolista, vaan niin vähän kuin on tarpeen. J.S.

Levon puute. Ymmärrän, ettei esim. Lapsiperheellisillä ole sitä vapautta päättää nukkumisia ja heräämisiä niin vapaasti kun muille, mutta te muut, jotka voitte valita, valitkaa rohkeasti. Hakeutukaa töihin, jossa voitte kuunnella kehoanne. Suuren maailman johtajilla on päivälepohuoneita. On epäinhimmillistä luulla, että he voisivat tehdä ympäripyöreitä päiviä ilman lepoa. Sen vuoksi heillä on myös yksityskoneet jne, jotta sen levon voi ottaa, kun sitä tarvitsee. Eikä tarvitse ajatella niin protestnattisen industrialistisesti, että päiväunet olisivat pahasta. Oikein ajoitettuna ja mitoitettuna ne juuri ehkäisivät flunssan, joka saattoi laueta liiasta valvomisesta.

Mitä liikuntaan tulee, siitäkin löytyy lukusia blogeja, oppaita ja valmentajia. Oleellista ei ole ensisijaisesti miten liikut, kunhan liikut. Mitä vähemmän käytät joukkoliikennettä ja rappusia, sen enemmän joudut kompensoimaan muualla.

Vitamiinien, hivenaineiden ja lisäravinteiden puute. Olen huomannut, että toisilla on skeptisyyttä sen suhteen, että he tarvistisivat muuta kuin proteiinia ja hiilihydraattia kehoonsa. Valitettavasti nämä mikroskooppisen pienet ainesosat ovat välttämättömiä kehomme toiminnan kannalta ja valitettavasti kovin harvoin nykyaikainen ruoka tarjoaa sitä koko kattausta, jota tarvistemme. On tietenkin makuasia haluaako ostaa kalliimpia, hyvälaatuisia, hyvinimeytyviä vitamiineja erikoiskaupasta vai sieltä Lidl:stä parin euron monivitamiinipurkki pöytään. Molemmat ovat parempi vaihtoehto kun ei mitään. Myönnän, että vaatii hieman harjaantumista erottaa millon monivitamiini riittää ja koska kannattaa iskeä kiertoon lisä sinkkiä/rautaa — ja toki näitäkin kohtuudella, jotta maksamme ei vaurioituisi.

Onnittelen jos syöt laadukasta itsetehtyä luomuruokaa niin paljon, että et tarvitse lisäravinteita, mutta suurin osa meistä tarvistee. Halusi sitä uskoa tai ei. Siinä kun alkoholin tai kofeiiniin vaikutuksen voi tuntea lähes välittömästi, vitamiinien lisäyksen havaitsee vasta ehkä viikkojen päästä.

Entäpä sitten jos flunssa on iskemässä?

Aina ei voi voittaa. Vaikka teki kaikkensa niin elämässä sattuu ja tapahtuu. Ja tässä tullaan todella oleellisen pointtiin, nimeltä ajoitus. Flunssan voittaminen kun se on täysillä päällä, on aivan eri asia kun sen torjuminen. Aivan kuten sodankäynnissä (josta minusta flunssan kohdalla pitkälti on kyse), on parempi torjua vihollinen kun yrittää karkoittaa se kun tunkeutuminen on tapahtunut.

Tässä kohtaa kannatta kehittää herkkyys ymmärtää, kun flunssa on lähestymässä. Mitä tarkemmin osaat sensoroida ja reagoida tilanteeseen, sen todennäköisimmin myös vältät flunssan. Yllättävä päänsärky, syvä väsymys, ruokahalun tai seksihalun puute voivat olla indikaatteja hiipistä flunssasta. Pyri tulemaan tietoiseksi näistä ensimetreistä ja käynnistämään vastahyökkäys välittömästi. Älä siis jää odottelemaan, tulisiko se flunssa.. tunnustelemaan tilanteen kehittymistä. Tietänet bakteerien ja virusten moninkertaistumisvauhdin — sitä ei kannata odotella.

Seuraava settini auttaa vastahyökkäykseen suurella varmuudella.

Ensimmäinen tehtäväsi on varmista itsellesi lisälepoa. Se voi olla sovittujen menojen perumista, töistä poisjäämistä tai kesken lähtemistä. Et voi palvella maailmaa, jos et auta itsesäsi. Priorisoi siis omat tarpeesi, jotta voit mahdollistaa itsellesi tarvittavan levon, kun tarve iskee.

Sen jälkeen syö runsaasti, mutta ei kovin rasvaisesti. Mikäli vain siedät, mahdollisimman paljon valkosipulia, basilikaa, timjamia, chiliä ja sitruunaa sisältävää ruokaa.

Sen jälkeen voit ottaa taianomaisen asian — greipinsiemenuutteen. Näitä myydään tippoina tai kapseleina, en nyt suosittele mitään yhtä vaihtoehtoa, mutta kerron, että viralliset suositukset ovat mielestäni minimejä. Ota siis esim.

 • Kaksi greipinsiemenuutekapselia (Tämä on tärkein)
 • Propolista — mehiläiisten tuottama lisäaine, jota mehiläiset itse käyttävät antibioottina
 • Carmolista – tai vastaavaa yrittisekoitetta
 • Sinkkiasetaattia väh 80/mg/päivässä – tästä löytyy niin paljon virallista tutkimusta, että ei tarvinne mainostaa enempää
 • Maitohappobakteereita — apteekin runsas valikoima saa pään pyörälle, mutta ota jotain joko lompakon, maun mukaan tai vaikka sen mukaan mikä on tarjouksessa. Skenestä löytyy jokaiselle tuotteelle omat vannoajansa, mutta kunhan otat jotain
 • Auringonhattu-uutetta — hieman yliarvostettu, mutta reilulla kädellä annosteltuna hyvä täydentäjä
 • Antivir – tästä olin itse skeptinen teininä, mutta koska onnistuin yksin sillä parantamaan flunssan käden käänteessä, pysyn lojaalina. Jos jonkun haluat jättää tästä setistä pois, niin olkoon tämä prioriteelitaan kuitenkin viimeinen

Näitä kaikkia löydät paikkakunnan luontaistuotekaupasta, jopa Citymarketista tai sitten ihan vaan netistä.

En voi missään nimessä neuvoa rikkomaan purkissa olevia ohjeita, mutta pidettäköön niitä määriä nyt ainakin miniminä. Annostusta on syytä jatkaa kunnes flunssa on oikeasti selätetty — ei missään nimessä lopettaa siinä vaiheessa, kun vähän tuntuu paremmalta.

Näin lisäksi on hyvä muistaa, että koska suurin osa bakteereista tulee suumme kautta, etenkin flunssan alkumetereillä useampi kerta päivässä hampaiden pesua on äärimmäisen suositeltavaa. Tässä kohtaa onkin hyvä todeta, että kannattaa pitää kuvassa näkyvää Propolinia aina mukana ja imeskellä heti kun flunssa on iskemässä. Itselläni on aina repussa mukana koko täyssetti, koska minulla ei ole varaa sairaspäiviin.

Kun virusten/bakteerien hyökkäys on alkamassa saatan tuplata vitamiini ja sinkkiannoksen hetkellisesti. Carmolista voi viskoa teehen tai vaikka sokeripalaan pitkin päivää pitääkseen hengityksen avoimena. Taloudellisemmaksi tulee luonnollisesti isompi pullo ja vaikka tätä tuotetta myydään myös karkkeina, tinktuuran teho on huomattavasti isompi.

Vesi, vesi, vesi. Nesteiden kierto on kehollemme tärkeää, mutta erittäin tärkeäksi se muodostuu siinä vaiheessa kun haluamme eroon ylimääräistä olennoista sisällämme. Tuskin juot siis liikaa, joten juo alati vettä, vaikka se johtaisi jatkvuaan vessassa käyntiin. Etenkin Greipinsiemenuute tarvitsee aktivoituakseen paljon nestettä. Eli sanotaan nyt vaikka kaksi litraa päivässä.

Inkivääri, kurkuma ja valkosipuli kannattaa kuulua muutenkin vakiovarustukseen ja sen lisäksi on hyvä muistaa, että mustapippuri tehostaa moninkertaisesti aineiden imeytyvyyttä, joten sitäkin kannattaa nauttia droppien ohessa.

Itse olen saanut apua CBD-tuotteista, mutta niiden mainostaminen tai jopa mainitseminen tämän hetken Suomen tilanteessa on sen verran vaarallista, että tämä mielestäni tärkeä teema jääköön tällä erää reunahuomautukseksi. Suosittelen kuitenkin tutustumaan netissä tähän tuotteeseen.

Ymmärrän, jos tämä kirjoitus teki minusta silmissäsi astetta hörhömmän, mutta hei! Kokeileppa koko komboa seuraavan kerran kun olet tulossa kipeäksi ja kerro miten kävi!

Jos sinusta tästä jäi jokin oleellinen keino paitsioon, ota yhteyttä tämän sivuston kautta (tai mitä kautta ikinä saitkaan tämän tekstin), niin kehitetetään hommaa eteenpäin. Vaikka olenkin hionut tätä reseptiä sen 20v , en väitä että se olisi välttämättä vielä saavuttanut täydellisen muotonsa.

Tervettä tätä hetkeä!